4 Nisan 2013 Perşembe

HANAMi

Japonlar kirazların çiçek açmasını hayata yeni başlangıç dönemi kabul ediyor. Şölenlerle kutlamakla yetinmiyor, yeni bir işe başlama, evlenme tarihlerini çiçeklerin açış günlerine göre ayarlıyor. Okullar bu tarihe göre açılıyor. "Sakura zensen" yani çiçeklerin açılması, 11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanıyor. Mart ayının son haftasında başlayıp, nisan sonuna kadar süren festival zinciri her yıl yaklaşık 500 bin turisti Japonya’ya çekiyor. Sadece Japonya değil kiraz çiçeklerini şölenlerle karşılayan. Amerika, Kanada, Almanya, Filipinler bu görkemli doğa olayını festivale dönüştüren ülkeler arasında.

Kirazın anavatanı Türkiye’de ise bu doğa şölenini sıradan bir olay gibi yaşıyoruz. Oysa Anadolu tatlı kiraz türlerinin ilk kez görüldüğü coğrafya. Türkiye, dünyanın ikinci büyük kiraz ihracatçısı. Kirazlarımızın çiçekleri Japonların süs kirazı Sakura gibi pembe olmasa da, katmerli ve beyaz görünümleriyle gözalıcı. Yabani kirazlar bu yıl mart başında çiçeklendi. İhracata yönelik bahçelerde ise çiçeklenme geçen hafta Ege ve Akdeniz kıyısından başladı, havaların ılık gitmesi sayesinde Tekirdağ ve Bursa’ya yayılıyor. Önümüzdeki günlerde Konya’ya kadar uzanacak. Nisanın ilk haftasında doruğa ulaşacak. Bu günlerde, yolunuzu bir kiraz bahçesine düşürebilir ve baharın gelişini seyredebilirsiniz.
Kiraz ağaçlarının Japon kültürü için önemi çok büyük, çünkü bu ağaçların uçuk pembe çiçeklerinin ortaya çıkması kışın bitişi ve baharın gelişini simgeliyor. Çiçeklerin dal üstünde kaldığı sürenin on gün veya en fazla iki hafta olması bu dönemi daha da değerli hale getiriyor. "Sakura" adı verilen Japon kiraz ağaçları bizim bildiğimiz gibi tatlı bir meyve vermiyor. Süs amacıyla yetiştiriliyor. Dolayısıyla ağacın en değerli olduğu dönem, çiçeklendiği günler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder