16 Nisan 2013 Salı

TAKİNOCHO SHİBAZAKURA PARKI
Japonya'nın Pembe Cenneti

Japonya da bulunan Takinocho Shibazakura Parkı pembe rengin hakim olduğu,göz kamaştıran bir bahçe.Mayıs ve haziran ayları arasında tümüyle çiçeklerle bezenen park görsel bir şölen sunuyor.





4 Nisan 2013 Perşembe

HANAMi

Japonlar kirazların çiçek açmasını hayata yeni başlangıç dönemi kabul ediyor. Şölenlerle kutlamakla yetinmiyor, yeni bir işe başlama, evlenme tarihlerini çiçeklerin açış günlerine göre ayarlıyor. Okullar bu tarihe göre açılıyor. "Sakura zensen" yani çiçeklerin açılması, 11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanıyor. Mart ayının son haftasında başlayıp, nisan sonuna kadar süren festival zinciri her yıl yaklaşık 500 bin turisti Japonya’ya çekiyor. Sadece Japonya değil kiraz çiçeklerini şölenlerle karşılayan. Amerika, Kanada, Almanya, Filipinler bu görkemli doğa olayını festivale dönüştüren ülkeler arasında.

Kirazın anavatanı Türkiye’de ise bu doğa şölenini sıradan bir olay gibi yaşıyoruz. Oysa Anadolu tatlı kiraz türlerinin ilk kez görüldüğü coğrafya. Türkiye, dünyanın ikinci büyük kiraz ihracatçısı. Kirazlarımızın çiçekleri Japonların süs kirazı Sakura gibi pembe olmasa da, katmerli ve beyaz görünümleriyle gözalıcı. Yabani kirazlar bu yıl mart başında çiçeklendi. İhracata yönelik bahçelerde ise çiçeklenme geçen hafta Ege ve Akdeniz kıyısından başladı, havaların ılık gitmesi sayesinde Tekirdağ ve Bursa’ya yayılıyor. Önümüzdeki günlerde Konya’ya kadar uzanacak. Nisanın ilk haftasında doruğa ulaşacak. Bu günlerde, yolunuzu bir kiraz bahçesine düşürebilir ve baharın gelişini seyredebilirsiniz.
Kiraz ağaçlarının Japon kültürü için önemi çok büyük, çünkü bu ağaçların uçuk pembe çiçeklerinin ortaya çıkması kışın bitişi ve baharın gelişini simgeliyor. Çiçeklerin dal üstünde kaldığı sürenin on gün veya en fazla iki hafta olması bu dönemi daha da değerli hale getiriyor. "Sakura" adı verilen Japon kiraz ağaçları bizim bildiğimiz gibi tatlı bir meyve vermiyor. Süs amacıyla yetiştiriliyor. Dolayısıyla ağacın en değerli olduğu dönem, çiçeklendiği günler.


                   Japon kültürünü seviyorum çünkü kültürlerinin temelinde insan ve doğa sevgisi var.Hangi millet kiraz çiçeklerinin ilk açışını saatler boyu izler.

                                             

NAGOYA


FUKUOKA


HİROSHİMA

2 Nisan 2013 Salı

                                                       HANAMİ(ÇİÇEK SEYRETME)
                                           
                                          

Günümüzde bu gelenek genellikle Sakura (Kiraz) ağaçlarının pembe çiçeklerinin altında yapılan piknikler ile kutlanır.Gündüzleri sıcak ve nemli olduğundan genelde geceleri tercih edilir. Sakuraların en güzel olduğu ünlü piknik yerlerine yer kapmak amacı ile daha sabahtan itibaren, iş yerlerinden veya diğer topluluklardan nöbetçiler görmeniz mümkündür.Akşam olduğunda bu piknik yerlerinde ızgaralar ve diğer yemekler yapılarak sake içilir. Genelde bu yerler akşamları özel olarak ışıklandırıldığından Sakura çiçekleri harikulade manzaralar oluştururlar.
İlk bahar Japonya'nın en çok beğenilen sembollerinden biridir.Sakura (kiraz çiçekleri) Mart ayı sonunda açmakta ve Nisan ayı boyunca özellikle Kyushu bölgesinde muhteşem manzaraların oluşmasını sağlamaktadır. Daha sonra hanami (çiçek sergileri) dönemi gelir ve binlerce insan bu festivallere katılarak sergilenen çiçekleri ilgiyle izlerler. Hanami geleneğiHeian döneminden beri (794~1185) mevcuttur ve Japonların ne kadar doğayla iç içe olduklarının en önemli kanıtlarından biridir. Yetiştirilen çiçeklerin kısa zamanda kaybolan muhteşem görüntüleri insanlara dünya yaşamının ne kadar fani olduğunu hatırlatmaktadır.